MODELBOUW / P.C.S. van Hattem

Aan dit model van een sleephopperzuiger is tot nu toe 4 jaar gewerkt. Het model geheel eigenbouw volgens originele tekeningen en foto's. Deze complete tekeningset is beschikbaar gesteld door de HAM. Niet alleen is alles op schaal volgens afmetingen, maar daar waar mogelijk ook op schaal volgens gewicht!!. Het casco is van is gebouwd van 2 mm eiken. De twee zuigbuizen welke links en rechts aan het schip zijn aangebracht kunnen onderwater zakken.
Per zuigbuis zijn drie lieren aanwezig, te weten:
- De zuigbochtlier welke de zuigbocht langs de leibaan naar beneden beweegt. Net onder de waterlijn is de zuiginlaat
- De middenboklier voor bediening van het middelste gedeelte van de zuigbuis
- De zuigmondlier: Hiermee wordt het achterste gedeelte van de zuigbuis bediend. Hiermee kan de diepte worden bepaald
Door middel van een caravanpomp wordt water ingenomen. Het overtollige water komt er aan de zijkant van het schip er weer uit. De beun is voorzien van 16 bodemkleppen. Deze zijn echter niet bedienbaar. De kraan aan boord wordt aangedreven door 3 elektromotoren. Hierdoor kan de kraan hijsen, zwenken en toppen. Door de speciale constructie van de kraan blijft bij het toppen altijd de last op de zelfde hoogte. De twee sloepen, welke links en rechts zijn aangebracht, kunnen ieder onafhankelijk tot op de waterlijn zakken.

Ook op schaal volgens gewicht

Het model is voorzien van twee onafhankelijk te bedienen snelheidsgeregelde elektromotoren. De besturing geschied volgens een 7-kanaals zender, welke uitgebreid is met 2 multi-switches waarvan één proportioneel is. Verder is er een extra snelheidsregelaar aangebracht ten behoeve van de drie motoren van de kraan. Ook is er werkende en op afstand te schakelen verlichting aanwezig.
Het origineel
- Naam: P.C.S. van Hattem
- Lengte: 110m
- Breedte: 18,83m
- Beuninhoud: 5600m3
- Diepte: 24m
- Diameter zuigbuizen: 900mm
- Aantal bedden: 45 voor de bemanning